Saturday, October 9, 2010

Sakit rupanya bila jatuh


Bismillah...
Mahallah Bilal. 12.58 am. 10.10.10
Kala saya tulis entry ni, saya rasa macam sgt loser. I’d failed myself. Walaupun dah penat giler berusaha. Dan baru jap tadi, saya baru complete kan revision criminal dengan 'cemerlang'. Studi je lah cemerlang. Tapi relalitinya bila result keluar, hancus. Macam tak pernah stadi pape. Just after I saw my criminal grade, rasa nak pitam. Dan sebenarnya, result tu dah diexpect  kerana, my study masa awal2 sem dulu, agak berterabur sebab bz student exchange.  

Apa pun, what the heck??  Result dah keluar pun, dan saya dah tak leh wat pape pon. Just redha sebabnya selama ni saya tak pernah dapat result yang hancus macam tu. First pas dapat paper, saya terdiam kejap dan berlawan dengan perasaan supaya mindset saya dapat jadi positif. Saya cuba tuk fikir the bright side, eventhough its hard, I have to.  “aku redha dengan result ni, dan aku harap dengan result ni, bagi aku kesedaran yang aku takkan sampai bila2 duduk dekat atas. Walau sehebat mana pun aku” beekk punya positif mindset kan??? apa lagi yang boleh saya buat melainkan pikir positif.kerana kebenaran itu sakit kadang2.dan ianya pahit tuk ditelan.
Kita semua nak buat macam mana yang kta rancang, tapi tak semestinya apa yang kta rancangkan tu, akan jadi macam yang kita nak. Studi la macam nak mampus ke, atau sampai nak terkeluar bijik mata ke, kalu allah tak nak bagi lulus, tak lulus lah kita. Dan sebab ujian itulah, Allah nak saya saya sedar diri. Selama ni asyik berasa gah sebab saya rasa, bila saya drop syariah, saya akan cemerlang. tak semestinya. Tgok macam sekarang. Kena btul2 atas batang hidung saya . haish. Padan muka. 
Live strong.

2 comments:

aku dan hidupku.. said...

sabar ea..
mungkin xde rezeki ag..

Norzam Nabilah said...

jatuh? ak rse ak mg selalu hatuh lg2 criminal haha. dh immune kot. but after all result tu sbg petanda yg kne usaha keras lg. once dh berusaha insyaAllah Allah bg punye result yg cemerlang.

xyah jatuh2 bgn pastu jln terus no belakang2 deh :)