Thursday, August 1, 2013

Perintah Short Call (dan Surat Tiada Bantahan)

Assalamualaikum dan Salam jumaat sekali lagi. 



Wahahah hari ni hari semangat update blog back to back sbb tadi jumpa org dkt court katanya "eh daniel entry you pasal borang 1 & 2 sgt helpful!" heheheh

Alhamdulillah lah kalau mcm tu so dengan bersemangatnya saya nak update lagi supaya dapat membantu lebih ramai bakal2 peguam di luar sana.

Seperti yang saya janjikan dalam entry sebelum ini berkaitan Short call papers, saya akan share step yang penting sebelum dapat short call order. 

Letter of no Objection

Ok selepas korang filingkan short call papers (3,4 & 5 ) korang kena cepat cepat serahkan benda2 ni kepada 3 body yang berkaitan sebab in order to get PSP (perintah seperti dipohon) pada hari short call, korang kena dapatkan surat tiada bantahan daripada bar Council dan state bar memasing. sebab surat-surat ni korang kena serahkan pada kaunter Rayuan Kuasa-Kuasa Khas sebelum tarikh short call korang menjelma. untuk make sure file korang adalah tersusun. kalau tak, makin tangguh ler tarikh short call n tak dapat failkan perintah short call. 

So lepas je serahkan borang2 tersebut pada Bar Council n State bar tny dorg bila bole siap "letter of no Objection". korg kena la call hari2 tny bila siap n push supaya dorg dpt siapkan before tarikh korang short call.

Dah dapat letter2 tersebut, terus je serahkan by hand dkt RKK tu. spt biasa acknowledge receipt. tapi tak perlu aff penyampaian ye di sini. 

FYI, "letter of No objection" cuma dari State bar n Bar Council. AG xde k. jgn gatal pi mintak kat dorg.

Ni sy punya letter of no objection

Ni letter dari Bar Council. tgok bahagaian highlight tu apa dia tulis.


Ni pulak letter dari Selangor Bar.


Pada Hari short call

So pada tarikh short call spt dlm Borang 3 , korang hadirlah ke mahkamah utk lihat sama ada korang layak tak nak masukkan draf perintah atau tak.

Bagi Mahkamah KL, pada hari short call, korg dtg je kat RKK tu n tgok list nama korang dekat board tu sama ada dapat PSP ke atau tak .tak perlu appear before mana-mana judge pon. kalau tak dpt PSP tgok la apa masalahnya selalunya kena buat aff pembetulan la. so boleh mintak guide papa hakak dlm kaunter tu. (kalau dorg nak tolong haha)

Tapi member sy yg buat chambering dekat Penang pulak katanya pada hari short call tu dia n master dia masok n ngadap judge in chamber. kononnya dapat tauliah short call la kununsiap kena ceramah lagi. haha. so depends ok. its all depends. so kat sini not much problem i guess. =)

So bila dah dapat PSP, terus la pegi buat filing mcm biasa masukkan draf dulu. DRAF okay. yg ni takde kena byr pape cuma byr RM10 service charge sajo.

so bila korang extract nanti, timbalan pendaftar akan buat sedikit editing / amendment dlm draf korang ni so korang buatla perintah mcm mana yg dia edit.

then terus la failkan dekat court. Rm 10 service charge n RM 80 harga Perintah. (MAHAL GILA!!!!).

So sekali lagi lepas filing, tunggu di extract, then korang serve la benda ni dekat ketiga2 body tu jugak. di waktu ni sydah teramat malas nak p serve by hand so sy buat AR registered je. sebab utk Short call order ni, tak perlu buat affidavit penyampaian (SEPERTI KATA STAFF BAR COUNCIL)

Tapi bagi kes saya, since saya nak buat Long Call ceremony dekat Ipoh, so Perak Bar kata dia nak affidavit penyampaian benda ni. dorg kata, whatever document related to chambering yg korg serve mesti kena buat aff penyampaian. so gigih la saya pi buat aff penyampan n selongkaq balik mana bukti2 AR tu selepas beberapa bulan pegi serve. hayoh.

But then mcm kwn sy dkt terengganu katanya, dorg tak kena buat pon. so depend la. tak rugi pon buat. kot kot nt time long call AG object kata kita tak bg short call order, tak ke naya. ha so buatla. (sy ckp utk perak sajo k)

Itu saja buat masa ni. so berbahagialah korang lepas short call sbb katanya lepas short call memasing gaji naik kan?? hahaha dah ada locus la konon depan majisteret n judge in chamber. so semua gaji naik. hehehe

Selamat mencuba. eh. kbai.

Assalamualaikum =)

p/s 1: i wont be held responsible with the content of this entry upon your reliance on it because this is my personal experience and each of us may experience differently.

p/s 2: This entry was written on 2nd August 2013 and the process is still remain the same as of this date. i wont be responsible if on the later date, the process would be different and u suffer loss due to your reliance to this entry.

No comments: