Thursday, March 7, 2013

PEMFAILAN BORANG 1 & 2 UTK CHAMBERING STUDENT.

Assalamualaikum pembaca sekalian. hehehehe.



                Setelah sekian lamaaaaa selepas menguruskan badan , hari ni saya rasa mcm ada benda nak update. Since saya antara org yg terawal buat petition utk pupillage (atau chambering), saya nak share cara2 utk buat petition di mahkamah tinggi jalan duta kuala lumpur. This is basically recent guideline la kot dgn adanya fee baru utk efiling dan sebagainya. This is no-easy job. Waktu ni lah tuhan nak uji kesbaran kita. Hari kita nak buat petition tu la hari keta kita rosak, e filing offline la, jalan jammed mcm nak mampos dan sbagainya. So chill. Sila prepare mental dan fizikal. 

                Saya share stakat yg saya buat iaitu pemfailan borang 1 & 2. borang 3, 4, 5, smpi lapan kemudian insyallah.

                    First, pada sesiapa yg menaiki kereta mcm saya, we r so lucky sbb senang je nak redah jalan kucing tu. Cuma masalah jammed. Kalau nak settle awal pagi, keluarlah dr rumah sblom kol 7. So dgn jln kuching yg jammed gila  tu, korg akan smpai2 dlm b4 court bukak. So ngam ngam la dlm kol 8.30 tu kaunter dah bukak boleh trus start amek no. 

                   N pasa siapa2 yg naik public transport, korang boleh naik lrt spmpai stesen masjid jamek, trun depan tu ada la pagi2 ada van warna putih (shuttle) yg mmg  akan bwa anda ke court jalan duta. Saya tak sure la byr berapa tapi saya rasa mcm 2 3 ringgit je cmtu. Tny2 la org kat situ kalau tak sure mana satu shuttle nya. Kalau korg nmpak org2 yg mcm bajet lawyer tgh tgu tepi jln tu, ye lah tu.


Ni step nya.

First, prepare dokumen2 ini 


  1. Borang 1 (isik betul2 n boleh tgok panduan dekat sini).
  2. Borang 2 -  (please borang 1 & 2 ni jangan lupa sign. ramai sangat pupil lupa nak sign borang ni n saya pun xfaham kenapa, kalu xsign, korang akan kena buat notis permohonan n a lawyer must appear for Case Management tau utk repair kesalahan tu. dont be too reckless ya with docs. we lawyers. not carpenter)
  3. Fotocopy IC
  4. Fotocopy Surat Beranak
  5. Fotocopy Release letter (Not Transcript)
  6. Master profile ( carik sini. so carik la nama master korang and then print je page yg ada details dia tu. tarak hal)
p/s: kesemua dokumen 3 smpai 5 tu kena dapatkan CTC (taw tak CTC ape?? kalu x taw jgn buat chambering). CTC tu mesti dari lawyer yg registered dgn malaysian bar selain dari master korang. partner lain pon boleh. ada member sy ckp registrar pon boleh tp sy x sure la pulak.

1. Smpai di court, trus straight ke level2 belah kiri korang akan nmpak kaunter RAYUAN   KUASA KUASA KHAS. Pegi la kaunter tu ckp nak fail borg 1 &  2. Dia akan cek borang korg betul ke tak korg isik. Kalau mcm dah ok. Dia akan bagi korg kertas strip hijau tulis “DIBENARKAN UNTUK DISCAN”. tapi waktu sy tu, pakcik tu malas cek agaknya. dia ckp "dah isik betul2 belom?" sy pulak, " mana la saya taw betul ke x pakcik cek la" pastu pulak dia boleh ckp " betullah tu awak isik sy xyah tgok dah amek ni (kertas hijau td) p scan" . so keje sy sng je la. haha. 

                       tips :  1.  kat sini korg prepare la borg kosong kot2 korang silap isik. Org dkt kaunter tu maha        Sebab nanti kalau salah tak pasal2 kena buat affidavit pembetulan.

                                   2.disini korg makesure tarikh tu korg kosongkan ek. Jgn pndai2 tulis tarikh korg masok dlm firm korg tu sbg tarikh start chamber. Tarikh korg start chamber adalah bila korg settlekan petition ni.

2.   then bila org RKK tu kata dah ok, (LETS SAY DIA CEK LA UNLIKE ME) pegi la affirm borang2  tu dekat pesuruhjaya sumpah dgn harga rm4. Takleh affirm trus. Kena pegi kaunter byrn (bwh RKK) amek no tuk buat bayaran pesuruhjaya sumpah. Dah byr n dapat resit, baru buat affirm dkt kaunter affirm. Kat court ni semua pon bila nk kna byr, kna buat kt kaunter byrn . so mmg akan ada situasi turun naik keluar masuk bagai.

* Part No 1 & 2 yang di crossed kat atas ni dah tak relevant dah. datang je ke mahkamah, boleh terus filing n make sure isi borang betul2.
(cause nobody cares and bothers about how u prepare your documents. once u salah, kena buat Notis Permohonan and appear before the judge to rectify the wrongs. even court people don't care)

3. sesudah itu, pergi ke kaunter e filing (sama level ngan pesuruhjaya sumpah tu sebelah kanan  seberang kaunter bayaran ). So pegi ke kaunter  3 .Amek borg ‘SERVICE BUREAU FORM’ kena isik. Dlm tu adalah detail2 yg korg kna isi n dokumen apa yg korg nk file kan. Lain doc lain harganya. So bg borg 1 & 2 service nya rm50. Org kaunter tu akn tulis rm50 dkt borg tu. N dia akan bg satu no utk e filing.

Tips: 
Pagi selalunya agak buzy kalu korg sampai dlm pukul 9 or even earlier. nombor banyak so mmg end up menunggu sehingga beberapa jam. my suggestion is, datang during lunch hour n amek no kat kaunter 3 tu the moment lunch hour habis. so make sure borang dah lengkap diisi dan di affirm oleh pesuruhjaya sumpah. mmg sekejap je buat filing kalu petang. 


4. sementara itu, korg kna p kaunter bayaran balik byr rm 50 tersebut. So pegilah.amek no la mcm biasa blk. (ye keje ni mmg leceh dan hampas)       sekarang ni bayar "Service Bureau" dah tak payah pergi kaunter bayaran. ada mesin mcm ATM kat sebelah kaunter 5 tmpat korg amek borang "service bureau" .boleh bayar RM 50 kat situ. akan kaluar dua keping resit. keep both.

5. dah bayar then patah balik ke ruangan kaunter e filing td n tgu no korg di panggil di either kaunter 20,21,22 or 23.

6. so bila dipanggil (slalunya kaunter 23,24, 25 cmtu lah) so bg dokumen2 korg td tuk dia scan.

7. Pastu korg kena tgu lagi no yg sama dipanggil di kaunter 17 tuk amek invoice pembayaran filing. Buat pengetahuan semua, wktu saya masih fees yg lama so sy Cuma byr RM 98 ringgit je. But siapa yg filing the day after, semua fee naik sekali ganda. So harganya jadik RM 196. (mahal kan? god knows where the money went)

8. jadi sekali lagi anda harus menapak ke kaunter pembayaran (amek no skali lagi).

9. dah byr then balik ke kaunter  18 ,  nanti orang kaunter tu akan bagi u another set of invoice which will be stamped "PAID".

10. so basically sini dah settle la e filing korang. 

11. belum hbs lagi..... pastu pegi fotocopy borg2 korg dkt potostat dkt kafe bwh. 4 copy borg 1 n segala attachment n 32 copy borg 2. Akak potostat tu taw lah brapa yg nk kna potostat. So ckp je “chambering kak”. cmtu. Disini kna bayar RM 11.20 (mahal gila kot dia cas 20sen sehelai)

12. finally korg bg la borg 2 yg 32 cpy tu dkt RKK blk. Borg 1 yg korg dpt tu simpan sbb akan di serve ke 3 tempat iaitu :
  1. State Bar masing2
  2. Malaysian Bar (yg dkt jln leboh pasar)
  3. AG chamber kt purtajaya. (AGC yg di precinct 1, Kompleks Kerajaan C, Bangunan C3. Bukan AGC yg precinct 4 tu ye. So pegi dkt kaunter bwh tu je serve bnda ni.


U can serve the docs by yourself atau ur despatch atau kawan2 you pon boleh tolong serve kan.Pegi sana n bagi  each copy ke semuanya n jgn lupa COP ACKNOWLEDGE RECEIPT dkt set borang korg yg original tu.Sbb lpas ni nak kna buat Aff penyampaian pulak. (ada member sy ckp pakai AR registered pon boleh tuk serve ni bg siapa2 yg duduk negeri selain KL. but im not sure)  

P/s 1 : utk serve2 ni x de la immediately lpas korg file petition tu. Esok2 pon boleh. Tapi make sure sblom short call la.
p/s 2: n kaunter2 byrn ini Cuma bukak smpai kol 3.45 je n kaunter e filing smpai 3.30 stiap hari. tapi lunch hour tak tutup rasanya
p/s 3 : for those borang, u all boleh dapat kat msian bar or state bar rasanya. but must pay some amount. i have a copy if u want. email me at danielyusof.moa@gmail.com i am happy to help =)



disclaimer : 
  1.  sy tak bertanggugjwb atas info yg sy bg ni sbb semuanya adalah pengalaman sy sendiri. Setiap org mungkin tak sama. Tapi roughly itulah yg korg kena buat.

      
Lepas ni borang 3, 4 ,5 pulak... tapi yg ni boleh buat dekat mahkamah tinggi negeri masing2 rasanya. So wont be a problem

references : ni adalah blog2 yg membantu. kalau nk tgok contoh2 mengisi borang tersebut boleh tgok sini. borg sy xdan la nak scan.


  1. http://sitimunirahzainalabidin.blogspot.com/2011/07/pemfailan-borang-1-dan-borang-2.html
  2. http://neeyaa27.blogspot.com/2011/12/chambering-borang-1-2.html
  3. http://termizi-mylife.blogspot.com/2009/02/my-chambering-experience.html

As at : 8.2.2014



2 comments:

fuad said...

Update (as of 9.9.13):

Sekarang step 1 ke RKK tu dah jadi macam optional sebab tadi pergi dia suruh affirm & e-filing terus.

Jadi pergi tu terus ke kiosk bayaran di bahagian e-filing (belah kanan dari pintu masuk). Bayar RM4.00, terus pergi affirm dekat CFO.

Lepas tu pergi ke e-filing tu, isi borang service tu bla bla bla, bayar RM50.00 guna mesin tadi jugak. Then lepas scan, dapat invoice, baru lah menyeberang ke kaunter bayaran.

Tadi siap dalam 2 jam lebih. Haha.

Ambil nombor 2 kali je, masa nak scan dengan nak bayar invoice.

Main dekat ground floor tu je. Dah siap fotostat barulah ke RKK.

Kepada yang buat e-filing, jangan lupa isi nombor petisyen. Tadi pakcik RKK berleter pasal ni.

Sekian :)

daniel yusof said...

good thanks for the update.