Tuesday, July 6, 2010

The STATEMENT

Bismillah
Desa Rishah 2.40 pm. 7 July
Pagi tadi, lam kul 10 pg, saya ngan Umi keluar nak g pasar beli barang dapur. Mulanya g Manjoi kejap, nak cari daging. But then bila sampai, kedai dia tutup. So patah balik keluar g Jelapang Mini Market. Nak beli ikan apa suma. Dalam on da way tu, saya nyanyuk  tetiba g masuk lorong one way. Saya haruslah menentang arus lah ka. Keta penuh parking kiri kanan, then tetiba, bam!! Huhu.. it was unforgettable feeling  I can say. Lepas je dengar bunyi tu, tanpa pikir panjang saya trus je memandu sampai ujung jalan baru benti. It was not a bam actually, tapi lebih pada bunyi bercalar. Segaris panjang selebar 4 inci terukir dekat pintu belah kiri sampai ke bonet. Haish. Trus la Umi membebel. I was like, silent sgt2 dalam keta tu sepanjang pemanduan saya.*u know the feeling rite?*
Camne ek, it seems like I typing something funny here but its not u know. I know u r smiling rite now.  I really feel like crying sebab keta tu baru je anta workshop mgu lepas. And that very door yang bercalar tu lah sebab kenapa keta tu dianta workshop minggu lepas. And its is the very same reason yang terjadi hari ni. So kiranya RM500 yg keluar minggu lepas tu kira sia2 la. Doesn’t count walau sesen pon. Sebab after today, keta ni kena anta workshop balik sebab nak diketuk semula atas kebodohan saya sendiri.
The day went very gloomy sebab abah tak tau lagi. Sampai rumah, trus lah saya g workshop tu balik nak mintak repair sebelum balik UIA mgu nie. Nasib baik dia kata boleh tapi esok la baru saya bleh anta. Then pulang ke rumah, sementara tunggu abah balik, it was a very akward feeling. Ianya macam menghitung detik kematian u know.  Then, dah tgahari saya dengar bunyik moto abah balik for lunch.
*my heart was like hell*
Along : abah, keta bercalaq balik, belah kiri yang baru ketuk tu. 
Abah : hang langgaq mana?? Haish *abah pun keluar la balim tgok keta tu*
At that time, saya cuma menunggu masa je untuk dijerkah *again it was hell*
Along : kat depan Bank rakyat. Kat tadika wafi.
Abah : hang bawak macam mana? *still cool*
Along : Along lalu pastu ada keta lalu jugak. Sempit jalan tu, tapi along trus la jalan. Along tak perasan lagi sebab takdak bunyi. Pastu last2 baru dengar bunyi bercalar.
Abah : Awat tak berenti?
Along : Laa.. dah tak dengaq bunyi. Mana perasan mula2.
Pastu cam takde pape. Then sama2 lunch dengan penuh ketakutan. Pastu tetiba
Abah : Umi cakap hang masuk one way.
Umi : org tak penah2 masuk situ dia pi lalu.
Abah : tuan keta tu tau dak?
Along : Dia tak dak masa tu.
Abah : Kalu dia amek no plat nt camna? Nanti dia ligan hang. Lain kali bawk keta tu elok2, kalu sempit, berenti dulu. Jangan trus masuk. Hang memang tak hati2.
Umi : Selalu dah macam tu *membebel sambil basuh pinggan*
Abah : Nasib baik kerata yang calaq. Kalau hang yang patah kaki, masuk hospital…
Along : ……………………………………………………………………………………………………
At that time I was like *alhamdulillah*. But I know, sapa yang tak bengang kan kalu keta baru anta workshop pastu jahanam balik. But that very final statement makes me think about something. Saya tau yang even seteruk mana pun saya dah wat, parents kita tetap akan maafkan kita. and they really care about us. harta benda bukan no 1. yang penting anak2. Thats the precious thing yang my parents would do. Jangan cakap lah kan. Hilang motor, hilang kamera, tuka laptop. Macam2 lagi. But at the end we know that our parents takkan penah benci kat kita.
U know what, at the first place semantara tgu abah balik, I was like *mati la aku kena jerkah lepas ni*. But then. My ridiculous assumption doesnt come into reallity though.
N hari ni saya sgt2 la rasa bersalah tahap hantu sebab I’d breach their trust on me so many time recently. Moto hilang beli baru. Laptop rosak beli baru. And now, dorg still belikan saya keta dan saya tak tau nape saya nie sangat tak reti berterima kasih dengan tak manjaga amanah dorg. Dan minggu ni dah nak balik UIA saya tak tau la camne nanti. Sgt lah ragu2 kalu dorg nak bagi saya drive g KL nanti. Nak pakai keta kat UIA lagi.
n minggu ni bakal menjadi gloomy sgt2. peristiwa pagi tadi sangat la akan menjadi isu dalam rumah ni kerananya, esok saya dah janji ngan pakcik workshop tu nak anta keta ni. so bakal terbang la RM 300 duit abah.dan keta tu haruslah siap sebelum ahad.kalu tak nak balik camne. haish. memang this week will goin to be a big issue in this house eventhough umi ngan abah cam dah lupe. tambahan dengan persiapan nak balik lagi apa lagi. saya tak habis lagi beli brg nak bukak sem ni..sangat kelam kabut. damn sgt !!!
and finally, dalam pda nak drive ke kl ahad ni, saya sendiri masih sgt risau dengan kesialan tangan saya ini. Haish …

Livestrong



5 comments:

ain farahain said...

MAHALNYA!
repair kat gombak lg murah
i know sbb i always go there
haha!
*kantoi slalu calar kereta!*

Daniel said...

ain~~ murah tu bape?

kalu sgt murah aku ketuk sana jer

Raihana Azhari said...

Kat gombak ketuk biasanye boleh dpt RM100 je kot. If i'm not mistaken la.
Tpi x tau la sama tmpt dgn yg ain slalu g ke x.

afif said...

danial,xpe..ak pun mcm ko gak..kete kt rmh ak dh hbs ak jhnmkn..just be careful tau drive 2..

ain farahain said...

hurm. x sure la pulak tmpt yg alia pegi tuh
ak rituh ketuk rm20
sbb sikit jak
cat pon around rm75
*ikut la jugak kan calar terok mana*
tp lagi senang buat kat umah
kang dkt gombak mcm2 pulak problem baru