Saturday, July 3, 2010

i adore him

Bismillah

Desa Rishah. 3 Julai, 9.46 pm.

Hari itu, 22 Desember 2009, saya terkocoh2 berlari menuju ke perpustakaan uia. masa tu dah lebih kurang pukul 3 ptg. saya lewat setengah jam dari jadual asal tuk tgok org yang saya adore sgt2. sebab kul dua tadi ada tutorial consti. takkan nak ponteng lak. haha. kemudian termengah2 la saya tatkala saya sampai di pintu masuk light reading area levei 1 library. hati saya lega sebab org yang saya adore, masih setia menunggu saya. kekaguman saya terhadap dia, menyebabkan saya gila sejak beberapa tahun kebelakangan nie. pengalaman tuk jumpa face to face dengan dia, takkan saya lepaskan macam tu jer. here are some recap.

 akhirnya saya dapat jumpa penulis terhebat ini

dan dibawah2 ni, adalah senarai sebab kenapa saya gila pada dia.



dan lagi 3 judul bawah ni, adalah sebuah trilogi. 

bagaikan puteri ~ yang pertama
cinta sang ratu~ yang kedua

hijab sang pencinta~ yang terakhir

novel trilogi nie lah, adalah novel favorite saya sehingga ke hari ni. saya rasa, takde mana2 novel lagi yang lebih unik dan page turner melainkan dari trilogi ni. n  even JK Rowling,  or Dan Brown or Hlovate  or Habiburrahman or Fatimah Syarha or Tuah Iskandar or siapa2 saja.. yes, memang saya enjoy baca buku2 dari penulis lain macam yang saya sebutkan td, dan saya akui, novel dorg pun best. bahasa dorg pun menarik. cuma rentak novel dorg pada saya adalah sgt cliche dan sgt berbeza dari trilogi kat atas.. maksudnya, temanya sama jer. cinta, pengorbanan or whatever. haish *statement ni may get many contrast pas ni* haha. non stop ok bila baca trilogi ni. sampai hari ni saya masih membelek buku2 ni tiap2 hari. even ulang episod yang saya dah tau kesudahannya.

but then, its my opinion.ada je sebenarnya novel yang hebat dari novel Ramlee Awang Murshid ni, mungkin saya blum jumpa lg. sy igt lagi, masa meeting tu, ada student tanya, nape Ncik Ramlee taknak filemkan trilogi ni. dia pun cakap." mmg, saya dapat byk tawaran dari producer2 malaysia yang nak filemkan novel ni".  dan suma dia tolak. sebab pe? sebab dia taknak filem tersebut menghancurkan persepsi org tehadap novel dia. kan kita ni biasanya bila tgok cita yang adaptation dari buku, mula lah compare2. asal tak same la apa lah. tgok saja ayat2 cinta. sgt contradict dgn setiap tanggapan pembaca. n we know that setiap org, bila baca novel, dia akan ber imaginasi, dan bila wujudnya filem yang diadaptasi dari novel yang dibaca, segala yang diimaginasi, tak sama. betul kan. dan saya pun rasa reason yang Ncik Ramlee bagi tu pun sgt betul. hoho. 

tambahan, trilogi dia ni, banyak sangat makhluk2 rekaan yang semangnya kena buat grafic effect cam cerita Avatar tu. ada makhluk yang cantik, ada gak makhluk yang buruk.kalu stakat buat filem then nak buat grafic effect macam cicak man yang ala2 tak jadi tu, baik tak payah. nanti suma novel dia tak laku pulak. kau betul2 nak, dia nak James Cameroon yang panggil dia. haha. dia nak effect yang nampak sgt real macam Titanic dan Avatar. baru meletup. tapi still, sangat harapan la nak tgu James Cameroon kan.

that my review at this entry. tah tetibe nape saya nak post pasal ni pon tak taw. mungkin sebab baru habis baca Ungu Karmila, teringat pulak meeting dekat library itu.

saya dapati gambar novel2 tu tak clear. saya sengaja jer snap gambar real. tak nak  amek image2 dekat google ke atau Alaf 21 kan. tak live pulak.n lagi satu sebab saja nak tunjuk yang buku2 nie mmg kepunyaan saya. haha. jgn sesape request nak pinjam. ni harta kesayangan ;p

Live strong



5 comments:

ain farahain said...

isk
selamba je kutuk jk rowling ngan dan brown
favourite ak kot

Daniel said...

aku tak kutuk pon ok~~

aku dah cakap dorg are not bad jugak~~

just bcoz they r not my taste~~ haha

izzatghazali said...

salam~

peduli apa aku harta kesayangan ko k x..

haha..

RAM is good, but HLOVATE is better..

Daniel said...

dua bagus la~~

tapi cuma dorg bawak genre berbeza~~

so sama best je

A. said...

wah... nak pinjam pun tak kasi... kensel niat aku. hahaha.