Sunday, May 2, 2010

Jogja Episod 14 : Pantai Kuwaru n Pantai Dipok




Perjalanan hari ni, sekali lagi memenatkan dan menyoronokkan. Yes it is. Kehilangan ‘barang’ semalam yes eventhough still menghantui, but then, I felt better than last night. Yeah. Terima kasih.

Pagi ni, kami gerak dari asrama pukul 8 pagi, mula2 bergerak ke Pantai Kuwaru. Yeah. Pengalaman baru sebab saya dah lama sgt tak pergi tgok laut. Sepanjang perjalanan, penuh diliputi sawah2 pagi yang hijau dan kuning. Kalah jelapang padi Kedah. Perjalanan jauh jugak dalam sejam.

First, kitorg sampai ke Pantai Kuwaru. Pantai dia lain sgt dari Malaysia. Pasir dia hitam dan sgt panas. Dan ombak dia sangat tinggi gila. Memang ramai orang giler kat sana. Penuh. Tapi takde sorang pun yang mandi. Keadaan pantai dia orang panggil ‘palung’ dimana di persisir pantai tu tak landai macam kat Malaysia tapi macam jurang sebenarnya. Dasar dia jatuh ke bawah. N sangat bahaya tuk mandi. Ombak dia sangat tinggi n angin sangat kuat giler punya kuat. Best la jugak. Bayu yang terlebih bersepoi. Haha. N dipantai tu, byk gambar disnap n cantik2. Hoho.

Kemudian, pergi pantai Dipok pulak. Keadaan yang sama seperti di pantai Kuwaru but kat sana lah kitorang makan tengahari. Cuma kat Dipok nie, tempat nelayan. Sinilah orang kampong beli ikan murah dan segar. Kat tepi laut jer prang beli ikan. Haha then jugak kitorg makan tengahari kat sana. Ikan bakar seharusnya lah kan. Fresh giler. Ditambah udang greng tepung dan sotong rebus yang agak pelik. But then berasap kitorg makan sebab sedap. Ala2 penuh tulang ikan atas meja sekor2. Haha. Macam baru kena serang dengan kucing camtu.

Lepas tgok pantai2 Jogjakarta, ktorg pergi pulak melawat makam raja2 Jogjakarta.Nak naik ke makam tu ya ampun tinggi bukit dia. Haha.

Sampai tu, tgok cantik binaan makam2 tu. Raja2 Jogja berasal dari dua kerajaan yang bercantum menjadi satu. Kerajaan2 tersebut adalah Solo dan Sukarta. Dan mereka bergabung jadi Mataram dan menjadi satu kerajaan Islam pertama di jawa. Sampai sekarang, adalah raja yang ke 10 yang sekarang dengarnya ada di Singapura sakit. Tah saya pun tak sure. Jadi kat makam tu ada 9 makan yang ala2 besar nak mampos. Ada dalam 9 bijik yang bertingkat. Malangnya ktorg tak dapat masuk sebab dah lewat sgt pukul 4. Dia Cuma bukak sampai kul 1. N kalu nak masuk makam raja2 tu, kena pakai pakaian jawa. N yang perempuan haruslah ala2 berkemban bila nak masuk lam tu. Tah, saya pun tak faham mana Islamnya. Lantaklah kan. Tapi ktorg cuma dapat tgok keliling luar jer. Ada lah makam2 kecik ahli kerabat dorg yang bersepah kat keliling makam besar tu. Hoho.

Dorg sangat memntingkan adat. Sampai sana suma kena ala2 senyap jer. Dapat la tgok 4 bijik tempayan besar yang katanya ada air mujarab dari kiyai2 dorg zaman dahulu. Kalu nak minum air tu kene bayar 2000. Boleh pilih dari tempayan mana. Yang perempuan pun ada, yang lelaki pun ada. Huhu. Ala2 khurafat la kan sapa yang minum air tu. Ala2 air zam zam pun ada ko tak nak minum, nak minum air tu pulak kan. Sakit sangat pemikiran.

Then lepas tu, nak turun tu, ala2 kena turun tangga tinngi cam batu caves. Haha. Tinggi gak turun. Huhu. Then balik, singgah jap kat pasar seni Jogjakarta. Tapi org dah tak berjualan. Cuma dpt tgok barang2 jualan jer. Penuh brg2 perak, batuan2, kayu, buluh, lukisan2 abstrak dan sebagainya.

Then balik lah ktorg dengan senang hati mungkin tapi penat giler sangat2. An again, Im burning. Haha. Psiko sangat bila bab2 keluar nie. Kompem hitam. Huh.

p/s : Journey never ends. N I love this live eventhough banyak dugaan dan cabaran yang harus aku lalui.
<3  


















































setelah tiba di Makam Diraja jogjakarta





































p/s : aku kuat kan








3 comments:

izzatghazali said...

ko sgt2 r x kuat~

sbb~

org xkuat xltak gmbr kt post sndri byk2~

haha ;p

xplh~

da lama blog ko kn?

so, lantak ko lh~

Daniel said...

ya udah e...aku gak punya siapa kan
~~

Daniel said...

n btw ~~ umi n abah aku yang nak ygok gambar byk2 nie... upload facebook lambat sgt