Sunday, May 2, 2010

Jogja Episod 13 : Restoran Malaysia

Bismillah

1 may 2010, Universitas Muhammadiyah Jogjakarta, 8.45 malam waktu Malaysia. 

Semalam ktorg keluar dari asrama kira2 pukul 8 pagi dan bertolak ke pekan Jogjakarta untuk menikmati makanan Malaysia di sebuah restoran Malaysia di sini. Dr Zaid, lecturer dari UIA yang mengajar di UMY ni yang sebenarnya ajak ktorg ke sini. Sejak minggu lepas lagi dia dah beria2 ajak kitorang ke restoran nie. Yang bestnya dia yang belanja kitorang semua. Haha. Alangkah bahagianya hidup kitorg kat sini.

Sesampainya di sana, kami order segala macam benda. Roti canai, nasik lemak ayam rending, nasik beriani , the tarik, horliks n byk lagi. Tapi malangnya rasa makanan2 kat sini sangat la tak Malaysia sebenarnya. Even nasik beriani dia rasa macam nasik goring kicap jer. Tapi walauapa pun, sebab Dr Zaid yang belanja, ktorg bedal je lah. Tapi tu lah, still tak dapat rasa makanan Malaysia seperti yang betul2 di Malaysia. Even baru seminggu lebih jerk at sini, peresaan rindu kan tanah air sendiri sangat membuak2.

Tapi kalu difikirkan balik, macam manalah budak2 malaysia yang belajar kat Jepun, New Zealand, UK, sah sah la lagi susah nak dapat makanan Malaysia. Yes its true that its just food, but then sebenarnya bukan makanan itu yang jadi perkara penting, tapinya perasaan rindukan tanah air itu yang wujud sebenarnya. Rindukan masakan umi, bukan kepalang lagi sebenarnya. Haha.

Tapi saya harus bersyukur yang peluang berada ni tanah orang nie, buat kita belajar dan buat kita rasa lebih sayang pada keluarga kita, ibu bapa kita, dan negara kita sendiri. Kan2

Sekarang barulah faham perasaan pelajar Malaysia yang belajar kat luar Negara yang lagi jauh dari Jogjakarta nie. Saya nie kira harus bersyukur jugak la kan sebab Jogja nie bukanlah jauh dari Malaysia.
Setelah makan, kitorg pun sangat buntu tak taw nak watpe. Nak balik rasa sangat rugi pulak sebab kalu balik takde bende nak buat. Jadinya kitorg bercadang ke Milioboro sekali lagi dan menjadi gila seharusnya sambil menahan nafsu melihat barang2 jualan disana. Saya pun sekali lagi tak beli pape, Cuma beli beberapa barang persendirian dan keychain2 sikit2. Nak shopping lagi sekali mgu depan pulak. Tu baru betul2 shopping gila punya.

Then malam kitorg singgah kejap dekat rumah teman2 malaysia yang dekat UII yang lagi satu. Ingatnya malam nanti nak tgok malam anugerah nerprestasi dekat Fakultas Hukum UII. Ada pertunjukan fesyen busana muslim, band n acara bagi hadiah. Huhu. Penat sebenarnya.

Then dalam pukul 10 malam baru balik dari sana

p/s : Sekali lagi, Allah menguji aku dengan ujian yang aku rasa aku tak mampu untuk tanggung sorang2 kat sini. Tapi nak wat camne ‘benda’ dah nak jagi, ‘benda’dah nak hilang. Aku pun tak dapat nak wat pape. Allah nak uji aku sebenarnya. Once again, I really became a kid. Childish sgt. Thanks ea. aku rasa lebih baik sekarang eventhough ‘barang’ yang hilang tu belum ketemu lagi. Of course Ya Allah aku mahu barang itu ketemu semula.

Ada hikmah kan tiap benda yang terjadi. *sigh*



3 comments:

syafiq fahmi said...

love reading ur blog..keep it up. BTW, aku pun rindu gak masakan malaysia, luckily aku dah belajar masak siap2x sblm dtg NZ...so alhamdulillah dah prepare ler ckt...miss u so much!

Daniel said...

dude! bila ko balik malaysia? i didt hear from you very long time..i really miss you n i love u so much my friend

syafiq fahmi said...

aku balik bulan 11 nie..smpi bulan 2 tahun depan.nant kiter jumper lerr kat ipoh..update lar perkmbngn ok...supaya x luperr hehe