Friday, April 30, 2010

Jogja Episod 12 : Muhammadiahnism vs Kejawen

1 May 2010, Universitas Muhammadiyah Jogjakarta. 10. 56 pm waktu Malaysia

Bismillah

Saya dengar ‘Muhammadiahnism’ at the first time masa ktorg diwajibkan amek subjek tu.terkejut n takut jugak bila debgar. Haha. It seems like fahaman baru kan? Saya dengar mula2 “dorg nie mesti cam arqam kan?” tapi later on bila ktorg masuk kelas MUhammadiahnism petang tadi, baru saya tau apa sebenarnya Muhammadiah tu.

Sedikit mengenai Muhammadiah di Indonesia :

First of all, anda harus faham yang Muhammadiah kat sini bukan macam Muhammadiah kat Malaysia. Sebab kat Malaysia tu Muhammadiah itu Wahabi *as what been told by people, sebab saya sendri pon tak berapa tau* kat sini, Muhammdiah adalah satu gerakan yang menggalakkan Islam diamalkan mengikut Islam yang sebenar seperti yang dibawa rasulullah. Jadi sila faham yer. N yang penting, so far as in Muhammadiahnism class is concern, dorg ni tak terlibat dalam politik macam Nadhatul Ulama. *jgn Tanya saya pasal nadhatul ulama sebab I don’t even care what are they*Dorg memang concern pasal pendidikan dan pembangunan umat islam di Indonesia.

Yes memang dia adalah satu gerakan macam contoh kat Malaysia ni arqam la. Tapi arqam kan direcognize sesat oleh kerajaan tapi Muhammadiah ni tak. Dia satu gerakan yang memacu orang Islam di Indonesia ni menjadi satu bangsa Islam Indonesia yang mementingkan kemajuan dan pendidikan. Its not a new Islam tapi a new method untuk jadikan org Islam di Indonesia maju dan modern. Bawaan nya sama jer macam kita kat Malaysia. But then dorg Cuma menjadikan fahaman dorg ni sebagai satu ikutan supaya org islam jadi maju. Sebab kalu dulu2 sebelum adanya fahaman nie, org2 islam cuma faham islam sebagai sebuah anutan dan kepercayaan. Tak lebih dari tu. Even ada org islam taka mal islam. Apa yang dorg tahu, dorg ni islam adalah kerana ibu ayah mereka islam, datuk moyang mereka itu islam. Itu aje.

Org macam ni dipanggil ‘Kejawen’ yang bermaksud org yang agamanya islam tapi tak semayang tak puasa tak ape. Bagi ‘Kejawen’ nie, cukup sekadar percaya bahawa wujudnya Allah. That’s it. Ironi kan.
Jadi Muhammadiah yang diasaskan oleh Ahmad Dahlan pada tahun 1912 ni wujud untuk memperbetulkan semua ni. *but even kejawen ni masih wujud je sebenarnya sekarang*

N I just know that rupa rupanya Muhammadiah ni sgt meletop dan hebat sebenarnya. Dorg sgt kaya kot. Sudah sekarang lebih sepuluh Universiti dorg ada. Universitas Muhammadiah Malang, Jogjakatra, Semarang n banyak lagi. Di Jogjakarta saje dah ada dua. UMY sendiri n juga Universitas Ahmad Dahlan.Dorg ni private taw. Takde tajaan dari kerajaan pon. Dorg ada banyak jugak Hospital sendiri n paling latest hospital baru yang dekat Jogjakarta ni. Hebat meletop kalah KPJ.

N dibawah Muhammadiah ini ada banyak lagi gerakan yang dibentuk dibawahnya. Contohnya Aisyiyah (Gerakan wanita Muhammadiyah), Tapak Suci (Silat Dorg sendiri), Nasyiatul Aisyiyah (Remaja Perempuan kot lebih kurang), Pemuda Muhammadiyah (Pemuda obviously) dan sebagainya.

Saya sendiri tak dapat nak gambarkan betapa hebatnya organisasi dorg ni sebenarnya sebab Muhammadiah ni adalah satu fenomena kat Indonesia nie. N dalam 2 bulan lagi ada Muktamar Tahunan Muhammadiah ke 100 tahun. Yang ke 46. Muktamar ni adalah satu lagi perjumpaan hebat dan menjadi fenomena kat Indonesia nie. Dorg even bina stu kompleks baru kat UMY nie tuk persediann menerima jutaan pengikut dorg Julai ni. Huhu. Sgt hebat.n identiti dorg salah satunya yang saya tahu adalah matahari yang membawa erti sinaran . humm...

That’s it about kehebatan Muhammadiyah. Selebihnya tgu aja aku pulang. Tak pon google sendiri. Dorg memang hebat. 

p/s : esok saya bakal ke restoran malaysia. hehe seronok. dah seminggu rindu nak makan nasik lemak, laksa dan sebagainya.




this is their head quarters di Jakarta.


universitas Muhammadia Jogkarta


library UMY


p/s : these are the only thing i am able to share. more pictures next time then.

*ilmu harus dikongsi kan? *







2 comments:

izzatghazali said...

owh~

cm2 ea dani~

tp xslap ak~

nadratul ulama' ni xpuas ati ngn muhamadiah~

sbb dy bwk liberal~

n nma bos besar dy ; ahmad dhani~

ko k 2??

;p

ni ee~ mls

Daniel said...

wahh...dani kan cakap dani pun tak sure n dani pun tak elaborate pasal nadratul ulama sebab dani pun tak pasti. tapi yang2 len2 pasal muhammadiyah t pun macam btul la jugak kan.. hoho...

~~ tah...dani still tak ok lg sikit nie...