Tuesday, April 27, 2010

Jogja Episod 11 : Lagenda Alun-Alun Selatan

Bismillah

28 April 2010, Univesitas Muhammadiyah JOgjakarta. 8.25 pagi waktu Malaysia


Malam tadi, ktorg menghabiskan masa jalan2 di kota Jogja sambil tgok kehidupan malam di sana. Haha. Kami pergi naik motor ramai2. Semua lelaki dan perempuan. Pada saya, lain sekali tgok perempuan naik moto malam2. Keadaan ktorg malam tadi sebijik macam mat n minah rempit. Haha. Tapi disini dah menjadi kebiasaan bagi kota JOgja nie sebab dah memang JOgja ni dikenali sebagai Kota Pelajar, jadinya penuh dgn pelajar yang punya motosikal.

Tujuan kami malam nie adalah ke satu tempat seakan2 tanah lapang yang di panggil Alur-alur selatan. Tempat ni ,adalah sebuah padang yang besar yang mempunya 2 batang pokok yang sangat besar n dipagari dinding batu. Lagendanya pokok2 tu adalah siapa2 yang dapat merentasi antara dua pokok tu dari hujung padang ke hujung yang lagi satu, bermakna hatinya bersih. Ada jugak yang cakap siapa yang melepasi kedua2 pokok tu dengan sempurna, jodohnua mudah. Seharusnya tak mudah sebab kita kena tutup mata sewaktu merentasi kedua2 pokok tu. Percubaan tuk merentasi pokok tu mestilah hanya sekali dalam sehari. Kalu lebih, sudah tak sah percubaan tu.

Kitorg dari Malaysia semua cuba main ‘game’ tersebut n takde sapa yang lepas pon. Semuanya melencong jauh. Termasuklah saya sendiri. Haha. Maknanya hati saya tak bersih n sebab tu lah tak dapat lepas kedua2 pokok tu. Haha. Khurafat kan? Tapi itulah kepercayaan penduduk2 Jogjakarta. Kita yang dari Malaysia nie Cuma mengambil peluang tuk merasa lagenda tersebut. Tak ada yang lebih. Kalu tak syirik namanya. Haha ;p

Then kat situ ada tempat tuk sewa speda kok. Speda tu basikal. Basikal yang boleh naik 3 orang sekali atau 2 org sekali. Hoho. Saya naik dgn wanda sama kiki. Haha. Lucu lucu lucu sebab masa naik tu gayat sekali. But then it’s a new experience kan. Haha

berkumpul sebelum merempit di jogjakarta ;p

'lasehan' atau makan di tepi jalan sebelum jalan2


di tengah kota jogja








ini penglipur lara : bukan pengemis, dia akan bercerita mengenai sejarah pape tah then kita bayar la


ini gambar dua pokok yang harus direntasi sambil tutup mata
(ni gambar siang, ktorg pergi malam, jadi tak nampak la kalu snap gambar)










menaiki speda tiga








p/s : i would like to say 'alhamdulillah'


2 comments:

izzatghazali said...

dani berjaya kot utk kali kdua..

mknay~

dy akn ketemu jdoh d ngara KEDUA yg dy brada~

1st ngara ; malaysia~
2nd ngara ; indonesia~

err, ini bermakna~ mgkinkh student exchange ini memberikan sesuatu utkmu daniel?? ;p

Daniel said...

ceh~~~ sgt tak bermakna comment ko....haha...