Thursday, October 14, 2010

Menyesal dowh!!!

Bismillah.

Desa Rishah. 2.25 pm. 15 October 2010.

pagi ni, saya bangun awal tuk selesaikan LAP punya application. jadi saya call la sana sini mana2 law firm yang nak terima saya untuk buat attatchment kat tmpat dorg. dan alhamdulillah, ke empat2 law firm yang saya call sume dengan besar hati nak terima student tu attachment kat firm dorg. but there is one thing yang saya menyesal.



gila menyesal!!!

ada satu firm ni terima saya AWI & Co, dengan syarat, minta saya pergi firm dorg jumpa bos dia ptg ni. its not an interview. cuma nak taaruf katanya. nak kenal2. at first dorg call balik, saya cakap nak pikir. giler apa kan saya dengan takde pape preparation, kemeja takde, slack takde, kasut pun takde, cmne nk jmpa dorg kan. hais.then saya call balik,saya pun reject la mentah2.
"takpe lah kak, ptg ni tak bleh la kak.saya ada hal lain yang tak dapat diellakkan" 

padahal plan nak shopping sebenarnya.

haish. cuma satu dialog tu je saya sebut, saya dah meyesal gile.patutnya saya terima je pelawaan dia.bila pikir balik, nothing worse sebenarnya. bukan dia nak interview pon. dia cuma nak kenal je.taaruf katanya. at least kalu saya pegi, saya leh tgok enviroment dia camne, dapat tanya payment, kenal bos n partner2 lain. diterima atau kena reject tu belakang cerita. kalu dia reject saya tak rugi pape. n kalu dia terima, mungkin baik utk saya sebab at least saya dah tau apa kerja saya, macam mana enviroment kerja dia,apa job scope saya dan sebagainya lah.  takde la dalam 6 bulan ni terpikir2 camne la tmpt attatchment aku nanti. dah la mmg tempat tu dkt ngan rumah.haish. rugi sgts

n tadi saya buat keputusan nak call balik, abah cakap  

"baik tak payah. hang dah reject dorg pastu nak call balik. nampak takde pendirian. dari situ dorg dah nampak n kenal hang org yg macam mana" 

kompem dorg dah taknak terima la kan.

hish, sgt betul apa yg abah cakap. rugi rugi n rugi.

pada korg2 yang sedang cari tempat nak wat attatchment atau pun cari kerja ke, terimalah apa  tokey tu kata. terima je syarat dia. kita ni org yang masih blajar.ilmu tak byk. degree pun takde lg. ikut je apa yang org nak.dorg dah ada pengalaman, ada firm lagi.jgn reject awal2 kalu jadi macam cerita saya ni. at least pikir dulu. n skg, saya sendiri tertanya2, camne lah dengan firm yg lain tu, saya takkan tau enviroment dia sehinggalah saya buat attatchment kat sana. 

takpe ah, byk lagi law firm kat ipoh nie. 6 bulan lagi kot. nak risau ape. lagi pun tak guna menyesal *menyedapkan hati la konon* ;p

waah...aku menyesal sgts!!!
Livestrong.

1 comment:

aku dan hidupku.. said...

sabar ea..
aggp je e2 bkn rezeki awk..