Friday, August 13, 2010

Free yang tak pernah saya rasa

Bismillah...

4.44 pm. Bilal G2.7. 3rd ramadhan


Alhamdulillah…ramadhan dtg lagi. Dan saya sangat happy sebenarnya sebab saya rasa free dan tak rasa terbeban dgn assignment dan jugak tanggungjwb program.
1.       Lets talk about Melaka. It was a great journey actually sebab ni adalah kali kedua saya ‘betul2’ datang Melaka.saya dah penah pegi sebelum ni tapi sgtlah 10 tahun yang lalu camtu. Dalam menguruskan perjalanan ke Melaka ni, banyak sebenarnya annoyance yang saya terpaksa hadapi as the head committee student exchange kali ni. Penat taw sebenarnya melayan karenah2 birokrasi Aikol ni. Im tired of playin’ procedures and formalities. Rasa nak menyumpah pon ada sebenarnya ni, tapi, sgt bulan puasa kan skg. Perjalanan ke Melaka, takde byk masalah. Cumanya penat je lah dan saya sendiri tak puas. Sebabnya saya bukan pegi jalan2, tapi pergi dgn tanggungjwb. Jadi tak dapat nak enjoy fully. Dgn masalah transportation lg. haish. It is to be reminded yang bukan saya tak nak bg pergi, tapinya penuh. U may argue yang kita naik bas besar. But I have my own stand sebab apa sy Cuma nak bwk 25 org. sebabnya kita pergi rumah org, dan sangat tak proper tuk pergi rumah org ramai2 camtu. Lagipun sapa suruh bagi nama lambat. Aku dah mintak awal2 lagi. Kan.  Sila menyalahkan diri sendiri dengan mengelar tangan sendiri dgn pisau. 

2.       Kemudian datang pulak ramadhan yang saya sgt rindu. Saya dah bet dah dtgnya ramdhan,saya akan free sgt2. N mmg betul. Tah kenapa dah hari ketiga ni, saya telah sempat untuk tidur siang selama lebih 5 jam. Haha. Gila kan. Sangat makruh perangai. Tapi apakan daya, saya sgt perlukan rehat dikala ini. Dan ramadhan adalah platform terbaik tuk saya lupakan hal2 dunia dengan membanyakkan ibadah. Alhamdulillah, instead of tidur sebanyak dua trip ptg semalam, saya dapat menghabiskan bacaan 3 juzuk sehingga hari ni. Adalah harapan saya untuk habiskan satu quran ramadhan dengan harapan RM 300 masuk ke poket di awal syawal oleh abah saya. Haha. Sila ikhlas Daniel. Joking la. Its not my intention to mengaji n dapat duit ok. Duit tu cumalah galakan sahaja. Nauzubillah la kalu saya mengaji sebab duit. Sila disambar petir.  N jugak tradisi sehari berpuasa equivalent sehari seringgit. Itupun bukan lah tujuan utama saya berpuasa. Insyallah, saya ikhlas tuk mengaut keuntungan di bulan ramadhan nie. n amalan saya, saya sedekahkan dekat dua2 tokwan saya yang dah takde. Aminnn…

3.       Parliament. Takde apa yang bagus pun sebenarnya. Sebabnya saya pergi sana tanpa tujuan. Cuma atas dasar program student exchange jer. Tak saya nafikan, mmg la best, tapinya sgt useless bagi saya. Lawatan ni akan jadi useful kalu pegi sem lepas. Time saya amek constitutional law 1. Baru la dapat membantu. Ni dah masuk consti 2, sangat la tak mambantu apa2. Sigh.

4.       MRC. Haha. Saya mrc okay. Dan saya seharusnya on da way ke jerantut sekarang tuk pergi kursus tuk mrc2 sesi 2010/2011. But hell, saya buat keputusan tuk tak nak pergi sebab saya ada komimen tuk student exchange. It’s fair enough okay. Late notification sapa suruh. Sgt la aku kena dahulukan apa yg sampai dulu. Dan saya mengharapkan, Mrc tahun ni bleh berubah. Dan itulah nawaitu sebenar saya…*niat sebenarnya tak nak duduk luar.haha* tapi takpe, dengan kapasiti yang saya ada ni, kita tgok. Kita hanya merancang, allah yang menentukn. 

5.       N lastly esok. Trip ke putrajaya and jugak planetarium. Hoho. Tak sabar nak ke planetarium sebenarnya.

6.       Ouh. Merancang nak ke Restoran Jawa Timur hari ni. Cari pecel lele. hehe

Live strong daniel!!

2 comments:

A. said...

pecel lele dekat aminah pun ade...

Syauqani said...

terbaik la MRC!!