Monday, June 7, 2010

Jobless babysitter

Bismillah

Desa Rishah.10 pm.7 Jun 2010

Dua hari lalu, saya berkesempatan balik ke kampung rumah nenek di utara perak. Bagan Serai nama tempat dia. N nenek saya duduk kat Parit Gabis. Kehidupan yang sama macam di Sg Nibong tempat saya baktisiswa ;)

Saya pulang ke kampong dengan umi ngan dua adik saya yang darjah tiga n yang tadika tu. Plannya, umi yang nak ke kenduri sepupu dia. Sabtu ke Kulim, dan ahad ke Penang. Dan saya, sekali lagi ambil kesempatan tuk tak pergi ke kenduri2 tersebut. Hehe. Kenduri kat Prit Gabis tu pun dah byk. Dan lagipun, kalu sy pergi, sah2 la sy kena drive. Dan saya sangat malas. Jadi kedua2 hari tersebut lepak lah dirumah nenek bersendirian. Dan saya dah dipertanggungjwbkan jadi baby sitter tuk adik2 saya dan dua org sepupu yang sebaya diorg lg. huh! Sangat haru sebenarnya.

Bayangkan dalam pukul 11 pagi, saya ditinggalkan ngan monyet2 kecik tu, sampai lam pukul 6. Hah. Meracau jadinya ;p. but then, I have my own skill. Skills sebenarnya. Haha. Sepanjang tengahari, sekor2 tak reti duduk diam. Main kat luar lah, dan saya biarkan jer. Lantaklah korang nak berpanas ke ber apa ke. Aku tak kisah. Saya biar jer. Biar sekor2 penat. Then beberapa jam lepas tu, hah. Menjadi plan saya. Semua dah penat dan berpeluh2. Apa lagi, saya tetiba mengamuk la kan. *berlakon mengamuk sebenarnya*

Then saya suruh sekor2 mandi kat bilik air luar depan rumah. *rumah kampong memang byk bilik air kat luar * Dan ada adik sepupu sy ni, tak bawak tuala masa mandi. Bila habis mandi dia menjerit cari tuala. Saya datang bawak raket dan mengamuk sekali lg *motif garang tetiba*. saya cakap “ amek kaen tu, lap pakai kain tu!!” dan kain tersebut adalah kain buruk yang nenek sangkut kat pokok bunga. Haha. Dia mengeras tak nak, saya mengamuk lg, sy angkat raket dan dia pun amek kaen buruk tu lap kepala sambil menangis. Haha , saya ketawa gila2 dalam hati.

“ abang daniel gila!!” jerit dorg. haha. Saya sgt tak kisah. Last2 saya bagi la tuala betul. Haha. Kesian kena dera.

Dorg yang dah penat pun tgok la tv kejap. Then tetiba siling berbunyi kuat. Dak2 tu semua terkejut n takut. Haha. Saya dah agak dah. Terima kasih tikus sebab main atas siling tu. Hehe…masing2 takut saya tambah lagi takutkan dorg cakap yang ada hantu. Semua nak nangis dah masa tu. Dan hati saya terbahak2 ketawa *even muka sy tetiba jadi garang kan* ;p *motif lagi sebab nak buat dorg tidur* haha

Saya pun hambat la dorg masuk bilik n baring sekor2. N at that time bunyi tikus tu dtg lagi. Haha. Saya lagi tambah ketawa lam hati. sekor2 tediam. Then dari bilik sebelah, saya ketuk dinding bilik tersebut. Haha. Lagi cuak dorg.

Setengah jam lepas tu, after sy penat struggle menakutkan dorg, masing2 pun tertidur. Saya pun baru lah dapat rasa nak rehat. Mangkuk sgt. Plan saya nak ke pekan potong rambut pun tak jadi sebab budak2 ni lah. Hish.

Beberapa jam lepas tu, balik lah org2 tua rumah tersebut. Umi n makcik2 n nenek saya macam kagum sebab dapat tidurkan dorg. Haha.selama ni dorg ni sgt buas macam ayam tak reti duk diam.

*dan tetiba saya rasa berkuasa* ;p

Jahat kan this babysitter. Haha.

ni budak2 tu yang akhirnya tidur  kena marah ;p

8 comments:

Nabilah Norzam said...

habis la ank2 ko danny!!
ni military tadika pe ni?
biasala bdk2 laki umo cmtu mmg naughty sgt2! hehe

Daniel said...

haha~~~ nak sgt aku jaga kan~~ memang sgt brutal this nanny ;p

izzatghazali said...

iskh~

jage budak pun x pandai!!

buat malu ak j~

ttiap hari ak jd babysitter~

senang j pn~

budak2 nk kasih syg j pn~

ain farahain said...

kejam.

ak jaga budak gak. bahagia jak.

Daniel said...

izzat u r not babysitter~~~ yang aku jaga ni buas macam ayam hahA

eleh ain~~dont fool me ok ;p

ain farahain said...

ya Allah!
ak x tipu ok~
x caya tanya adik ak
dia suka jak kalo ak jaga dia :D

Nabilah Norzam said...

tp ain jge pon dh nk siap meletus perang dunia dh ngn adik dier tu haha

zahraaibtisam said...

glerr jahat daniel..hehe..abeh larr ank ko kang...garang noh... =p