Sunday, April 25, 2010

Jogja Episod 8 : Kebakaran di Candi Borobudur



25 April 2010, Universitas Muhammadiyah Jogjakarta, 9.10 waktu Malaysia

Bismillah…

Pukul 8 waktu Malaysia ktorg berangkat ke Bobobudur naik van ngan kereta Fakultas. Borobudur terletak dekat Borobudur Village. Perjalanan mengambil masa dalam sejam setengah. Hoho. Perjalanan yang menarik sebab tak lalu highway. Jalan kampong jer. Then tiba di Borobudur, kami lepak n makan2 dulu kat kaki bukitnya. Perjalanan agak jauh bila nak naik ke temple tu. Lepas makan, kitorg terus amek tiket n daftar masuk ke kawasan bersejarah tu.

Masa masuk tu, group belakang saya kantoi org Malaysia jadi kena bayar sgt mahal. Sengal jugak sebenarnya. Nasib baik saya tak kena. Actually saya hampir kantoi jugak sebab saya betul2 depan mawi, abg paan, kak nabila, acap, n atikah. Saya terus lari masuk la kan. Haha. Kesian dorg terpinga pinga kena keluarkan kad matrik. Saya dah la tak bawak suma id tu. Haha.  Harga yang sepatutnya 15 000rp bagi org biasa jadi lebih kurang 100 000rp tuk foreigner. Tapi takpe, sapa yang kantoi tu relax la. Pengalaman kan. Kalu tak selagi tu kita tak tahu macam mana sebenarnya budaya kat sini. Alahh.. kita dah bayar kan awal2 n jgn la risau. Chill okay korang.

Sampai kat kaki Borobudur tu masyaallah, cantik n besar sekali seni n binaan Candi tu. Yes it is true that the actual temple had ruined but it had been rebuild by Dutch people n indah sekali. Hoho.

Sedikit mengenai Borobudur : 

Saya terigt masa form 4, belajar mangenai tamadun tamadun di asia. N salah satunya tamadun nusantara dan juga pasal candi2 n perkembangan agama2 di nusantara. Wujudnya candi candi nie semasa pemerintahan raja2 nusantara berabad yang lalu,sebelum kedatangan islam ke nusantara. Kan dulunya di rantau melayu ni kaya dengan agama hindu n budhha bersama2 dengan budaya keagamaan nya sekali. Pembinaan candi candi ni menjadi kemegahan kerajaan terdahulu sebab ia dapat menujukkan betapa berkuasanya atau betapa berdaulatnya sesebuah kerajaan nusantara. Kalu candi Borobudur nie, adalah candi Buddha. Jadi binaan dia penuh dengan seni2 buddha. Its not that art but binaan nya melambangkan Buddha.

Candi Borobudur adalah candi terbesar di asia ni.kot. Kalu di dunia ke saya tak sure. Manakala candi tertinggi adalah Candi Parambanan. Tapi kami tak ke Parambanan pon. Cuma borobudur. Ok. Sebelum naik ke candi tu, kena naik tangga tinggi cam batu caves. Tapi tak setinggi batu caves. Candi Borobudur ni, bentuknya macam piramid. 6 tingkat rasanya. Tapi 6 tingkat tu tinggi sebenarnya sebab bentuk dia besar, luas dia separuh padang bola lebih kurang n bentuknya ialah fair square. Setiap tingkat ada kubah2 kecik yang di panggil stupa. Di setiap keliling candi tu n di setiap tingkat ada stupa2 tersebut. Stupa tu bentuknya macam sangkar dibina dari baru obviously. Dalam sangkar tu, ada patung Buddha. N orang sini cakap, kalu sapa dapat capai tangan patung dalam stupa tu dan berbuat hajat, hajat tu akan termakbul. Tapi malangnya saya tak dapat capai tangan patung tu. Sama da tangan saya pendek atau patung tu jauh sgt. Sedihnya. Haha. Khurafat semata.

amazing borobudur dengan ukiran seni yang ajaib























Cuaca hari ni hujan. Tapi dekat sini, even takde matahari, panas sangat suhu dia. Sampai kat Borobudur tu, berpeluh gila. Saya pakai baju baru jadi baju tu belum pernah dibasuh jadi kesan dari peluh, jelas gila peluh kat belakang. Lainlah kalu baju yang dah pernah basuh, bila berpeluh, tak nampak sgt. Huhu. Malu jugak sebenarnya, but hell, lantak lah kan apa org nak kata. Yang penting tak busuk. Kulit saya sgt terbakar. Yang jelas sekali kat tangan ngan belakang leher. Adus… merah gelap kot. Mati lah nak wat camne pon taktau. Naseb bek muka tak sgt sebab saya beli cap masa kat bawah. Murah murah Cuma 12000 rp je which equivalent to rm5 Hoho. Naseb bek.

Suasana pasar kat Borobudur tu agak menakut kan. Bukan apa, peniaga jalanan kat situ sgt menakutkan. Diorg ikut kita sampai kemana2 tah tanpa berenti. Saya sampai terpaksa beli 2 bijik stupa yang harga nya 10000rp each. Mulanya rasa rugi tapi bila pikir balik, murah je kot. Rm 4 je satu. Nak dibandingkan kat Malaysia brg2 camtu dah kompem2 takkan rm4. Takpe lah, rezeki org tu mungkin n dapat lah buat kenangan. Bukan hari2 bole pegi sana. Nt bila org dtg rumah *tny ni beli kat mana* boleh la berlagak kan yang aku beli kat Jogjakarta. Haha. Apa yang penting lesson kat sini, harga barang murah sekali dong. Jgn menyesal bila berbelanja sebab kita mungkin takkan dapat kesini lagi n dapat pengalaman yang macam ni lagi selepas ni. *tapi berbelanja tu pon jgn la boros sgt kan. Agak2 la*

Selain tu  jugak, saya beli gantungan dinding yang harga sepatutnya 50000rp jadi 10000rp. Haha murah kan. N beli Sunglass pun 10000rp. Jadinya, byk juga saya berbelanja hari ni. Lebih kurang rm25. Hummm… Dgn rm25 tu, lebih dari berbaloi berbanding dengan peluang n pegalaman berada di Candi Borobudur ni. Bagi korang Mahal ke murah? Huhu… jawab la sendiri dgn membandingkan expenses anda jika ke Melaka atau pasar seni.  

Tapi Alhamdulillah, pengalaman tgok Candi terbesar di asia ni jadi satu pengalaman baru n peluang yang takkan mudah dapat sepanjang hidup ni. 

semasa sampai di kaki bukit Borobudur n sarapan dulu











Kesurupan di borobudur ;p
















ini namanya Meta : Teman yang dikenali di UMY itu ;p


























































ini pula Ikhwan : Comitte n teman di UMY



p/s : aku bersyukur dengan nikmat dari-Mu. Im such an idiot if i ask for more



2 comments:

izzatghazali said...

err err~
terserlah sudah niatnya si dani kn?
bwt teman2 d mlysia,
doakn dani bahagia di cini~
dy nggak maw pulang dong~
suda jumpe si meta..
cewek kontrakan ya?
langsung nggak pedulikn ak lg..
sanggup dia hilang dgn meta di saat kami mencarinya?
aduh tuhan~

tp, usah kuwatir..
ak sllu skog kamoo..
meta i2 bgos budaknya..

;p

izzatghazali
tukang pantun
rombongan meminang meta utk dani

Daniel said...

ish. mengade ngade e nie
tapi bener dong... aku udah jatuh hati di jogjakarta... haha.. jadinya aku gak kengen sama malaysia lagi... tambahan izzat ghazali... harus aku lupa terus sama dia...haha

;p