Sunday, April 25, 2010

Jogja Episod 7 : Gila di Kota Malioboro


25 April 2010, Universitas Muhammadiyah Jogja 8.05 waktu Malaysia.

Bismillah

Semalam hari tanpa aktiviti seharusnya. Takde dalam jadual. Jadi kitorang pun amek masa pegi keluar jalan2 ke kota Malioboro. Kat situ lah shopping heaven tuk pelancong2. Menarik menarik sebab barang2 dia ya ampun murah……………. Gila babeng punya murah. Saya rambang mata tgok barang2 kat situ n cuba menahan nafsu dari membeli brg2 sebab nt akan ada lagi perjalanan ke Malioboro dgn committee UMY . Sebab semalam kita kuar tanpa dorg. Kitorg kuar dgn dak dak UII yang dtg Malaysia ari tu.

Tujuan saya kuar semalam adalah tuk survey2 jer. Jadi kita tgok list dan perbandingan harga: 

1.       Tshirt  di Jogja 25000 rp *macam bleh beli kancil kan haha* n kat Malaysia rm 10 same jer 25000 rp tu.   Tapinya kita bole tawar sampai 10 atau 15 ribu je. Memang kompem dapat. Jadi harga dia leh jadi rm 5 / rm jer. Tapi semalam saya dapat beli tshirt jogja rm 4 jer. Murah kan. *tahap hantu punya murah kan *Kalu kat Melaka ke atau Pasar Seni ke, sah sah rm 10 ke atas n kompem takleh kurang punya

2.       Tudung = tak berminat sekali haha *walaupun umi suruh tgok* tapi kena tgok gak lg sekali nie *duit umi dah masukan hehe*


3.       Telekung = ni memang hantu giler murah. Kat Malaysia mau harga dia standard rm 300 which equivalent to 900 000rp  nak dekat2 sejuta gak la. Tapi kat sini, yang vogue punya n even lg cantik dari Malaysia leh dapat dalam 300 000 rp ke bawah. Tak sampai seratus kot. Im not talking about kedai2 tepi jalan but im talking about boutique ok. MUSLIM BOUTIQUE yang memang meletop mcam Ariana atau Hajaba kat Malaysia. Lagi meletop sebab boutique dorg ada musolla yo. Hebat2. Sambil shopping jgn lupa meninggalkan ibadah kepada Allah yuk

4.       Baju batik Indonesia = kat sini harga dia paling murah 25000 rp which equivalent to rm10. Setakat yang cikai2 ok lah kan bukan org Malaysia tau kita beli berapa. Yang penting bila kita pakai n prg Tanya beli kat mana, kita cakap JOGJA itu sudah cukup belagak la tu even harga dia rm 10. Haha. Tu pun boleh kurang lagi jadi separuh harga. Sapa yang tak leh tahan nafsu kan !! kalu kat Malaysia rm 100 ke atas dah kompem. Even baju batik UIA yang buruk tu pun harga rm50 ke atas. Haha

5.       Beg laptop batik. Ni standart la kot bagi saya. Rp45000  equivalent to rm 20. Boleh la. Tapi yang penting apa2 kat jogja nie, suma boleh kurang.salu sampai separuh pon boleh. Drama la sikit kat kedai tu kan. Buat2 tak nak beli nt dia jatuhkan lah harga dia. Mesti boleh punya.

6.      Keychain2 jgn cakap. Murah sgt2. Beli sepaket 10000 rp. Ada sepuluh dalam dia. Kira dalam rm 4 sepaket n sebijik 40 sen. Murah2.

7.    Yang len2 tu nt lah. Tgok saja apa yg dapat dibeli.





























p/s : gambar2 diatas adalah di taman sari iaitu tempat permandian gundik2 dan puteri raja zaman dahulu. ceritanya dibiar kemudian kerna lawatan semalam adalah tidak rasmi n without comittee UMY. jadi tgu lawatan bersama comittee UMY. cerita taman sari di upadate minggu hadapan. ;p

1 comment:

Jati Wijaya said...
This comment has been removed by the author.