Saturday, November 21, 2009

Amerika lebih sedar dari kita

Sabtu lepas, marathon THE BIGGEST LOSER berlangsung dari 12 tgh hari sampai 11 malam....jadi tanpa melepaskan peluang, saya mengadap la tv dari tgh hari. Sedar tak sedar, dah kul 10 malam. Saya sangat bersetuju melihatkan peranan media Amerika dalam memberi kesedaran kepada rakyat diorang. Tak dinafikan, rakyat dorg pun sangat sakan dengan AMERICAN IDOL atau AMERICAN GOT TALENT macam dah ala ala menyembah reality show tersebut. Tapi dorg tak lupa membalance kan rancangan dorg dengan benda2 bermanfaat macam THE BIGGEST LOSER ituh sehinggakan program ituh pun menjadi sembahan rakyat dorg. Takpe lah kan nak menyembah show tersebut sbb dorg pun kapiaq dan show tu pun show yang sgt bermanfaat. (memandangkan OBESITI telah menjadi pembunuh terbesar manusia selepas sakit jantung)emm….Kita jadi fanatic sudeh. Kalu sampai menyembah tu dah syirik la kan. Bandingkan dengan Malaysia? Ada program2 mcm tuh? Memanglah ada THE BIGGEST LOSER ASIA. Tapi tu pun produser THE BIGGEST LOSER yang sama jugak. *Of course bukan Malaysia kan*.apa yang ada di malaysia? Ummm……..Tgok show BOLOS a.k.a BODO# . sy tgok show tu pun dah rasa nak muntah hijau sebab yang pakai ketat tu bukannya yang body mantep, tapinya yang kering kontang tak pun yang terlebih.Kalu nak buat BOLOS pun bagi la reward sejuta ke suku juta pun takpe jugak macam WIPEOUT. Even WIPEOUT tu macam bodoh *SIKIT*, tapi reward dia sgt tak bole blah kan. Lagi satu show kat Malaysia sepertee….TOM TOM BAK atau BINTANG KECIL… bukan boleh merosak generasi dan anak bangsa ke? (sebab kita neh sedari sekolah lagi buat konklusi dalam karangan seperti ini ; semoga generasi akan datang dapat meneraju Negara dalam mencapai wawasan 2020). Konklusi apakah kalu media kita dan kita sendiri yang meningkat dewasa ni menyokong penuh rancangan2 yg menghancurkan anak bangsa? Lu Pikir lah sendiri bak kata nabil dari RAJA LAWAK * hah, satu lagi reality show $^&*@# yang makcik2 kita fanatik sgt*Balik ke THE BIGGEST LOSER, sapa yang pernah tgok show tu mesti terharu dan terpilu sebentar sebab show tu beri kesedaran yang sgt besar*EVEN TO MYSELF*. Yang terharu haru sekali apabila tgok candidates ni bertemu dengan FAMILY and FRIENDS dorg sebab masing2 tak percaya akan perubahan peserta2 ni. Yang baiknya dalam show ni, dorg bukan sahaja kurus, tapi juga sihat dan mempunyai self esteem yg tinggi yang dimana sebelum ni dorg sgt malu berhadapan dengan masyarakat.S y tgok marathon tuh pun rasa macam dah nak kurus jugak. Sebab sedari marathon tu mula, tak sempat jamah pape *kurus kah kalu after show tu habis melantak tak igt dunia?*hehe…. Jadi sebagai konklusinya, tgok sendirilah show tu…sapa2 yg takdak ASTRO tgok la transformasi candidates THE BIGGEST LOSER kat youtube. Kompem korang tersedar.* tak tahu lah bagi sapa2 yang sedia kurus kan, sebab sy ni takde lah berapa kurus sgt that’s why la tulis post ni*
Semoga Allah memberkati Malaysia, janganlah Engkau turunkan bala sampai jadi macam Acheh dan Padang…Ameen….

layan gambaq2 bwh neh--------->





dari ini



jadi macam neh




well...what can i say....u r the one who will taste your effort!

2 comments:

izzatghazali said...

salam ncik dan~

hehe~

ok ok~

6t kite cdangkn kt SRC ea~

Daniel said...

boleh2...ko kena jadi PM dia n pastikan aku menang