Friday, September 3, 2010

It'll end in 3 hours

Bismillah...

Mahallah Bilal, 4 Sept. 2010. 25th ramadhan.8.00 am.

Saya sedang mengira waktu sebenarnya ni. hee.. gembira tak terkata sebab in 3 hours, ill be driving to ipoh. dah sebulan lebeyh weh tak balik. home sick sgt2... haha. nak raya lagi ka. bertambah2 rasa rindu n eager nak balik. semalam, masing2 dah menapak meninggalkan saya. ridhwan saleh  n mohd zam zam balik pagi. petang menghantar izzat ghazali. malam pulak pas terwih syed fadhil hanafi melangkah pergi. technically, im all alone, tapi syaufiq masih ada menemani saya dekat bilik ni. so realitinya, saya takde la keseorangan. skg pon tgh membuta lg dia. haha. so takde la takut sgt tido sorg2 dalam bilik... haha.. but then, walaupun eager giler nak balik, perasaan rasa berat bila berlalunya ramadhan kali ni. kenangan dengan kawan2, masak petang2, solat terawih sambil menyumpah imam setiap malam, kena tinggal dalam library tgh malam, tak dapat iftar ngan depury director sebab ramai fakir2 kulit hitam berebut makanan kami, haha, semua buat saya rindu pada ramadhan dan kawan2 dah separuh jalan rupanya kita dekat uia ni. cepat sgt...

tapi alhamdulillah... berlalunya ramadhan ni, membawa byk perubahan pada kita *insyaalah*.. dan kita bakal meraikan kemenangan puasa ni dalam 5 hari lagi. memang rasa rindu pada ramadhan, but we have to learn to let go. hahaha. takde kena mengena kan. whatever then. tu lah... its been a while saya tak hapdate benda alah ni. n skg dah takde idea nak tulis apa. mungkin ada beberapa kronologi peristiwa yang dapat saya share di bawah ni.

1st kronologi : Fakir2 di UIA yg dilaknat.

kami bertiga dah bersiap ala2 nak pergi majlis tunang dah pon. patutnya hari ada majlis buka puasa dengan deputy director  dekat foyer masjid. bagus la jugak sebab hari ni kitorg dapat makan free. dah ala2 awal kitorg sampai . at the first place, mmg ada sit untuk kitorg. dah siap ada reserve bagai la kan. the tentative was like this. makan light iftar dalam masjid dulu, solat magrib n the proceed ke meja masing2 makan heavy iftar. kitorg pun masing2 masuk la masjid tinggal meja2 yg dah direserve tadi. then solat dan bila tiba time dinner, meja dah kena attack ngan foreigner. dorg siap berebut lagi sesama dorg. tak guna. masing2 dah menyumpah sebenarnya. saya apatah lagi. melaknat dorg seperti biasa. kitorg pun takleh nak watpe n lastly, end up makan dekat aisyah warung yang dekat sek teknik tu. siap berbaju melayu sampin bagai. haha. ada gambar patutnya, tapi tah mana saya letak tak igt. yg pntg, masing2 pulang dengan sumpah seranah tahap tak ingat dunia. rosak puasa hari tersebut. haha.

2nd kronologi : masak

ni kenangan yang paling saya igt tuk ranadan kali ni. masak dalam bilik. ni lah first time saya rasa buka puasa dengan penuh kepuasan. macam rumah rasanya. serius. satu bilik dah plan nak masak sama2 dan yang bagusnya, sedap jugak syed masak. Ni baru ada gambar ni.



 hehehe.. love the masak.;p

3rd kronologi : shopping

Huhu. Ni lah belanja saya yang paling gila setakat ni. bila saya kira2 balik, maw dekat rm 400 jugak menyopping baju raya tahun ni. hampeh kan. Dengan ditemani shopping advisor yang tak berapa nak membantu, iaitu ridhwan, syed n syaufiq  , mmg hancus duit poket saya.haha. yang penting disini, ada ridhwan cakap  

“ ko Daniel dah berubah ek sejak balik jogja ni. ko dah jadi sakan shopping sampai kalah aku. Dulu ko bukan main kedekut lagi nak spend duit kat benda alah ni i.e shoping. Skg, pantang ada free sikit, wangsa walk, parkson, jaya jusco. N tak sah kalu tak masuk padini authrntic n romp.”

Haha mmg, mmg saya skg dah tk macam dulu. Pantang lepa sikit, takde kelas petang ke, trus cabut ke JJ. Tambah pulak dah ada keta ni kan. Haha. makin galak la. But then, saya masih under budget sebenarnya. Tak melampau lah. *penipu daniel*. Hehe. Feeling yang paling saya tak suka sekali time shopping nie adalah time dekat counter. Time nak hulur duit kat cashier tu. Hoho. Masa tu la baru terfikir “betul ka aku beli ni?” haha…

Whatever it is, I love doing this shopping.  Sebab ini dah menambah memori saya tuk Ramadan kali ni. ;p

p/s : ill be drivin in 3 hours. semoga selamat perjalanan nanti. n dunt worry izzat ghazali. u have my words. ;)


Livestrong.

2 comments:

izzatghazali said...

haha ~

iftar jemputan MRC 2 k??

sama r..

aku dlu x dpt tmpt gk..

farahalinarosli said...

nnt report kt mahallah. mrc masak dlm bilik!