Sunday, May 16, 2010

Jogja Episod 21 : Kami sayang umi

Bismillahirahmanirahim

16 May 2010, Universitas Muhammadiyah Jogjakarta

Umi ~ tudung coklat

Kehadiran seorang umi dalam hidup ini, adalah satu perkara yang paling berharga buat diri seseorang. Apakah makna sebuah kehidupan, jika hadirnya seseorang itu bukan disebabkan ibunya, tapi disebabkan sesuatu yang lain. Seperti contoh, seseorang yang dilahirkan melalui teknik klon, atau dilahirkan melalui ciptaan manusia seperti cyborg. Kehadiran kita di dunia dimulai dengan sebuah kejayaan didalam lapangan tiub fallopio ibu2 kita. Disitulah tempat pertama kita belajar mengenai kehidupan dimana jika mahu hidup, kita harus berusaha. Pendeknya, bersyukurlah kerana Allah memberi kekuatan kepada kita untuk menyaingi jutaan teman2 kita yang lain yang berlumba2 untuk menembusi ovum ibu kita. Ironi kan. Even sebelum kita lahir lagi, kita sudah perlu bersaing, sudah perlu berlumba.
Seterusnya, berkembanglah kita di dalam rahim ibu sehingga ditiupkan roh di suatu ketika menyebabkan jantung kita mula berdegup. Terus, kita melalui perjalanan selama sembilan bulan didalam dunia yang hanya punya kita. Dunia yang lingkungannya cuma kita.

Dan tanggal 8 September 1989, bermulalah suatu perjalanan yang dipanggil kehidupan. Yang kehidupan itu adalah aku. Terima kasih umi sebab bagi along peluang tuk tempuh kehidupan yang maha payah ini dan menjadikan along seorang yang kuat berusaha untuk menghadapinya.

Sedang along kaj Jogjakarta ni, along makin rindu pada keluarga.Umi, selamat hari ibu, I know it was late n im sorry.

p/s : along, angah, yop, abg cik, naem, wafiey

No comments: