Thursday, April 22, 2010

Jogja Episod 4 : Malaysian Hall ;p

24 April 2010, Universiitas Muhammadiyah Jogjakarta, 5. 45 am.

Bismillah

Baru lepas solat subuh.

Masuk hari ketiga, keadaan dah semakin okay. Tapi batuk2 dan selsema tu masih ada lagi. Afif pun dah makin sihat n saya pulak yang masih tak sihat. Keadaan panas kat sini masih menjadi satu kejanggalan bagi ktorg. Panas sungguh.

Semalam khamis, kelas dah stat. kelas pertama, introduction to Indonesian legal system by Pak Iwan Satriawan. Masa mula kelas, semua kena taaruf obviously. Dan bila ditanya mengenai first expression bila sampai kat jogja, semua pakat sembang kencang. Haha. Obviously yang perempuan. Bajet2 la kan, sangat plastik jawapannya. Haha. Tapi kat sini memang tempat dia aman n sgt sesuai sebagai tempat belajar. Ada sawah padi n tenang  Umm… tempat diorang kan, jadi, nilai2 murni haruslah ditunjukkan. Haha. ;p

Kelas semalam biasa2 jer, n kitorg blum dapat gambaran apa2 lagi pasal diorg punya legal system sebab semalam terlalu brief.  Kitorg kena tgu nota minggu depan baru kitorg dapat compare system Malaysia n Indonesia. Tapi apa yang obvious, dorg pakai civil law dari Belanda, kita pakai common law dari British. Kelas semalam, memang ktorg jer yang ada. Ktorg stat dari tajuk mula2 Indonesian legal system sebab kalu ktorg join kelas regular yang sedang berjalan, silibusnya dah tinggal separuh. Jadi useless la kan masuk kelas org dah belajar jauh nanti ngaga pulak.

Petang hari yang sama, ktorg melawat group student exchange dekat university Islam Indonesia (UII) jauh ke pekan jogja. Petang lepas asar kami bertolak, maghrib baru sampai. Perasaan bila tgok kawan2 dari tanah sendiri rasa macam kita satu kelurga. Funny actually at the moment sebab ktorg suma jauh dari tanah air, dan bila jumpa, *perasaan best camtu*. Dorg kat UII duduk rumah sewa tak macam kat UMY ni. Jadi rumah dorg mewah. Sebab tu rumah orang. Ada tuan rumahnya sekali n tuan rumah tu baik sekali. Namanya Ibu apa tah. Haha. Sampai jer, ktorg disambut abg Mukhlis ketua deligasi student exchange UIA di UII. Serius rasa macam jumpa keluagra dari jauh. Even ada 4 5 org yang saya belum pernah kenal n even tak pernah nampak pun kat AIKOL, tapi bila jumpa semalam jadi rapat terus macam kakak adik dan sebagainya. Rasa terubat rindu keluarga kat Malaysia. Perjumapaan semalam bole cakap macam kalu dekat UK ada Malaysian Hall kan bagi pelajar2 malaysia n camtu lah rasanya..

Then dorg bawak makan kat satu gerai tepi jalan n suma makan atas tanah lapik tikar. Jadi macam kenduri n *perasaannya ukhwah*. Dkt sana kita kongsi2 cerita, dengar luahan yang tah pape, dan sebagainya. N masa balik tu perasaan dia tak perlu cerita la kan. ;p

Satu benda penting bila dekat sini, time naik teksi tu, kita kena cakap terus ke mana kita nak pergi. Kalu tak driver tu assume yang kita nak jalan2 pulak sebab semalam, driver tu bawak pergi tempat mana tah then dia ckp ‘saya igt kamu semua mau jalan jalan’. Kepala jalan dia dia igt meter tak berjalan ke apa time dia jalan2 tah kemana2 tu. Boleh pulak cakap ‘mau mampir liat suasananya’. Kepala mampir la kan. Suma org dah ngantuk jadi sgt takde mood nak layan suma tu.. Bayaran yang patutnya 30000 rp jadi 48000 rp. Mangkuk mangkuk. Jadi from now on it has to be a lesson for us.

The journey, continues with full colours hopefully. 

p/s : Dr Hanif dah balik td tinggal kami kat sini sendiri.... 


menunggu teksi ke UII






"malaysian hall" Jogjakarta ;p







dinner tepi jalan















P/s : alhamdulillah.... perjalanan ini masih teguh...



2 comments:

Nabilah Norzam said...

jge diri dok sne. jge nama baik mak ayah. jge nme bek uia. ewah, mcm makcik2 dh ak ni. weh cm best je dok sne. make sure result ko kt sne pon gempak mcm kt sni! taw :)

Anonymous said...

makan atas tikar tepi2 jalan tu, namanya lesehan :)

no worries, anak2 umy semuanya baik2, and they will make u feel at home. Dapatkan semua pengalaman, and cuba all the foods there. Shopping, dont think i need to remind u on that kan. hehe.

Kalau ada peluang utk baksos di kampung2(bakti sosial), pergilah. Lain kehidupannya disana.

went there last year, together with 6 other students. Salam buat temen2 disana (prem, dini, qiqi, anin, damas, adi, riza, hawa, pak iwan, pak endro, edo semuanya lah )

:)

-milo.

p.s. got ur link from pa'an's blog. A nice blog, indeed.