Tuesday, March 23, 2010

Diari exam 1 : Am I too pushy?

Haish….aku sangat penat blajar. Dah sebulan macam ni.macam mayat hidup. Pegi library seawal pagi. Balik pulak waktu maghrib then before 8pm dah tercongok balik kat library sampai pukul 11.

Am I too pushy?

Entahla… bila aku blaja sampai macam nak pecah kepala, aku rasa puas dan berbaloi . sebab nanti bila aku tak dapat skor atau dapat result yang tak seberapa, I feel like it’s okay then. I’d put my effort very good enough and I have nothing to regret. Betul ke macam ni? It is just like aku belajar bukan untuk cemerlang, tapi untuk menyedapkan hati in case tak dapat result ok…[haha]

Am I too pushy?

I don’t know… sebab aku masih bertanya pada diri sendiri. Paper family yang bakal menjengah ni buat aku push diri aku sekuat kuat hati. Sampai rasa nak pitam, baru aku give up. It seem that im not doing the right thing because im doing hard, not doing smart. Betul ke camtu? Itu ke cara yang sbenar?
Lagi sekali….entah…

Am I too pushy?
Tak kot… because im doing smart. Kalu tak takkanlah dapat markah tinggi dalam test 1st criminal berbanding orang lain? Yes, im not pushy… it is just because this is who I am. This is the my way of study, and this is the way I achieve my goal. This is what I install to myself :

“Daniel, yakinlah pada Allah”

And Im not too pushy…but still…a little bit pushy [Ya Allah…aku tiada jawapan untuk ini]

“Ya Allah, tolong aku hadapi ujian mu ini…aku mohon kekuatan fizikal dan ketabahan jiwa, aku minta kau kurniakan aku kesabaran kerana aku tahu, kau tidak akan sekali-kali akan membebankan hamba-Mu ini dengan sesuatu yang tak mampu aku hadapi”

thanks ain,Ridhwan,Syed,E,Abang Halina n Syaza~~~


May allah bless all of us

5 comments:

Syauqani said...

setiap manusia berbeza usahanya...ada org perlu usaha keras utk berjaya...ada org usaha sedikit je..ada pula org yg dah berusaha keras tapi hasilnya biasa saje....

izzatghazali said...

ish~

b4 tawakal kne usaha kaw2 dlu kn~

so~

the answer is~ x~

u're jus did it ryte~

ujian ALLAH kt kte mcm2 kn?

Daniel said...

syaufique : its just my effort n i'll do it ryte...thanks

izzat : thanks...saya sedang berusaha la ni...tapi ntah cukup atau tak aje...

nadh said...

biasalah kalu dah namanya student.......apa2 pun,kalu nak berjaya kena usaha+doa+tawakkal

Daniel said...

thanks to nadh....ni siapa yer?